0.1€ na liter ?

May 19, 2008 – 7:55 pm

Renault Laguna … 65l, 71€ … Subaru Impreza … 12l, 13€ … Kia RAV4 … 4l, 4,5€ …

Približno tako je danes izgledala vrsta na bencinski postaji. Ljudje so kot za stavo kupovali bencin. Opazoval sem srečne obraze, ki so se vračali v napojene konjičke. Lastnik Renaulta je veselo pritisnil na gas, saj se je avto zopet držal ceste. Starejši gospod, lastnik Impreze, se je lahno, kot moški v najboljših letih usedel v svojega konjička, si napisal porabljene kilometre in resetiral števec. Mlada mamica je s sinom poskaujoče priskakala do novega terenca, kjer ji je sin igrivo zaklenil vrata avtomobila. Saj veste tako, da je prehitro pokljukal v istem trenutku, ko je mati pritisnila na dalinjsko odpiranje avtomobila. Vražji nasmešek, lizika v usta in že sta drvela novim kilometrom naproti.

Pa sem bil na vrsti jaz. Moj konjiček – osušen od predolge vožnje, se je počasi pričel napajati, medtem ko sem opazoval evforične voznike, ki so lahno skakali do svojih konjičkov. Razmišljal sem o ceni, ki me bo udarila po žepu. 20€, 30€, 40€ … ehh bomo videli, kolikor bo pač bo. Samo da bo manj kot jutri.

Zanimiv članek, ki so ga napisali na medmrežnem časopisu 24ur.com opozarja, kako ublažiti učinek draženja bencina. Voznik naj bi to naredil s smoterno vožnjo. Zagotovo je kakšna ideja, ki so jo ponudili bralcem uporabna. Med vsemi bi izpostavil bolj smoterno zaviranje, daljšo vožnja v višji hitrosti z optimalnimi obrati in redno vzdrževanje avtomobila.

Nekaj tudi nakladajo, o ugašanju in prižiganju avtomobila, medtem ko zjutraj čakate na zeleni val na vpadnicah in o zmanjšanju teže avtomobila. Ampak te dve ideji sta bolj populistično narave, kot pa dejansko uporabni.

Cena 95 oktanskega bencina bo jutri morda za 10% višja. Dvomim, da bi si jo država dovolila bolj dvigniti. To pomeni, da bi lahko bila cena za liter 95 oktanskega bencina 1.20€. To je 0.1€ na liter več kot danes (nekako 24 SIT več). Ko poplačam pridobljeno ugotovim, da ne bom veliko našparal. Morda 4€. Medtem pa opazim …

Golf 5 … 3l, 3,3€ … Renault Clio … 25l, 27€ … Yugo 55A … nisem čakal

Očitno Slovencem veliko pomeni, da se v torek izravna cena bencina. Enostavno tako vedo, kdaj morajo iti na bencinsko postajo. Konec koncev ne prišparamo veliko. Dejstvo, da bomo do konca leta bencin minimalno plačevali 1.2€ na liter nas moti, a ne dovolj, ker si ga še vedno lahko privoščimo. Tiste 4€, ki sem jih danes našparal bo inflacija požrla – če jih že ni – v dobrih dveh mesecih, a tudi to ni problem.

Zopet pomislim na 24ur.com. Verjetno bi našparali več, če bi vsakič ko se vsedem v avto odvedel vso tekočino ter gnijoče fekalne odpadke, in tako olajšan s prepolnimi pnevmatikami zadrvim po spolzki cesti do prvega ovinka.

Potem pa le počasi naprej.

  1. 2 Responses to “0.1€ na liter ?”

  2. Mogoče ublažiš učinek podražitve bencina ampak določeni napotki niso najboljši za avto. Še posebej “ne zavirajte pred ovinkom” :)

    By Nathan on May 21, 2008

  3. Kako da ne :P … meni bolj pade v oči tisti 3-4l na 100km, če le ugasneš motor, ko čakaš na semaforju ali na Ljubljanski obvoznici :P

    By rrunner on May 21, 2008

Post a Comment