Prišel je novi Mac!

Prišel je novi Mac!

Tresla se je gora! Steve je malo pokašljal1, publika je norela,2 in predstavil novega Macbooka. Jaz sem se pa ravnokar sprehodil čez web predstavitev. Notebook mi je všeč. Lep je. Resnično. Sexy, eleganten. Ko bom velik si bom kupil takega. Pričakujte polno kopij, kmalu. Naval aluminijastih notebookov. Naslednja stopnja za Apple je verjetno magnezij in titan. Torej, Applov marketing je naravnost brilijanten. Pa začnimo, trgati stvari iz konteksta… 😉

Redesigned. Reengineered. Re-everythinged.

Brez komentarja… Ne vem kaj naj povem.

There was only one way to achieve this level of precision: mill the unibody from a solid block of aluminum using computer numerical control, or CNC, machines — the kind used by the aerospace industry to build mission-critical spacecraft components.

Fino! Aerospace industry! Pozabili so povedati, da na CNC strojih delaji tudi “čisto navadne šraufe”3

There’s a story behind each part. Take the thumbscoop, for example. It’s the indentation that allows you to open the display.

Oooooh! Posebna vdolbinica za odpiranje ekrana! Ampak ta ni kar tako:

The designers at Apple worked on hundreds of versions of the thumbscoop — even examining them under an electron microscope — to get it right.

Pregledali so jo pod _elektronskim_ mikroskopom. Zato, da bomo lažje odpirali tegale notebooka. Pa so naredili kako simulacijo odpiranja z mastnimi in umazanimi prsti? Mastnimi od margarine?  Morda od jedilnega olja. Vsaj čipsa. Čokolade? Evrokrema? Sperme? Motornega olja? Smukca? Moke? Cukra? Mivke? Karkoli? So to upoštevali pri tistem opazovanju vdolbinice z elektronskim mikroskopom? Kaj hudiča so videli?

Then there’s the sleep indicator light. An indicator is functional only when it’s indicating something.

Ne me basat! Ampak priznam je pa lepo narejen detajl:

During the CNC process, a machine first thins out the aluminum. Then a laser drill creates small perforations for the LED light to shine through. These holes are so tiny that the aluminum appears seamless when the light is off.

Na žalost nisem mogel pogledati filma, ki to prikazuje. Zgleda, da rabiš Appla za to. Nekaj teži za en QuickTime, pa nimam ravno dosti časa… 😉

Software tells the hard drive to spin down when it’s not in use.

Oh, that is so 90’s!

Just how green is the new MacBook? It’s ENERGY STAR compliant, which means it meets the government standard for energy efficiency.

No, lepo. Recimo. Koliko bo pa zaradi tega dražji?

And every new MacBook is shipped in packaging that’s 41 percent smaller than any previous generation. That translates to fewer trees used for boxes and less fuel used to transport more MacBooks on fewer planes.

No ja, to je pa že rahlo hippijevsko, a ne? Kaj, ko bi postavili tovarno Macbookov kar na vsakem kontinentu in jih potem z Elektro tovornjaki okrog prevažali. To bi šele bilo zeleno. 😉

Only Apple could make a notebook like this.

No ja, verjamem, da jih Tvornica Olovaka Zagreb ne bi mogla narediti… … ampak kdo drug pa bi. Ampak verjetno ne sme. Bi jih Apple tožil. 😀

So when you’re in low-light settings such as airports or lecture halls, you can always see what you’re typing. It’s a luminous feature for anyone on the go.

Jaz hočem osvetljen Das Keyboard, da bom videl kaj tipkam!

The NVIDIA GeForce 9400M brings up to five times faster, discrete-level graphics performance to MacBook.1

Footnota tukaj je Applova! Preberite jo na njihovi strani! Vsaj preden se greste k prijateljem hvalit, da imate petkrat hitrejšo grafično kartico…

The new MacBook has a small port that makes a big difference. The Mini DisplayPort is a brand-new, industry-standard port.

Saj vem, saj vem. Vsi prejšnji priključki za zunanje ekrane so bili zanič. Tale je pa RES zadnji kar se jih bomo izmislili. Res zadnji!

Kaj pa cena? Kaj pa cena?

Torej takle super-duper MacBook z 2.4GHz procesorjem, 2GB pomnilnike, 250GB trdega diska, MiniDisplayPort to DVI adapterjem4 in pa Remote Control5 vas bo v Applovi trgovini prišla 1650 USD. Preračunano v EUR? 1250! Ni tako zelo veliko, kaj pravite? Seveda ni, sedaj ga morate samo še spraviti iz Amerike k nam v Slovenijo.

No, na žalost stvar ni tako zelo preprosta. Naš apple.si tega modela še ne ponuja v svoji trgovini. Pa poglejmo apple.de. Ulala! Precej bolje! Taista konfiguracija vas bo stala 1550 EUR. O hudiča!

Čeprav so novi Macbooki v pakiranju, ki zavzame 41% manj prostora vas bosta transport iz USD in carina še vseeno stala okroglih 300 EUR. Pri nas, pri naših zastopnikih bo cena verjetno še malo višja. Za primerjavo, osnovna verzija MacBook Air stane v nemškem Apple store 1699 EUR, pri nas pa nekaj preko 1800 EUR. Kje nastane ta razlika ne vem. Verjetno je poštnina za enega Aira6 več kot 100 EUR. Ne vem. To bo ostala skrivnost podobna onim o katerih pišejo v reviji Misteriji…

Yippiekayey!

Torej, price performace ratio? Če ga kupite v Ameriki in švercate v Slovenijo je stvar še kolikor toliko v redu. Za Appla. Če ga boste kupovali pri nas, je pa stvar že kar malo draga. Tudi za Appla.

  1. no, ne vem če je, tole je bolj fikcija()
  2. verjetno je res, ‘sadjarji’ zmeraj norijo, ko se Steve pokaže :>()
  3. tole sem dal v narekovaje, da ne bo spet kdo rekel, da šraufov pač ne delajo na CNC strojih :D()
  4. ki ga potrebujete, če želite priklopiti recimo vaš TV na takšnega MacBooka()
  5. čista preserancija, ki košta 20 dolarjev()
  6. ki ga lahko človek stlači v eno usrano kuverto()

2 thoughts on “Prišel je novi Mac!

  1. Sraufov sto posto ne delajo na cnc masinah. malo morje ostalih stvari pa.

    pa mimogrede… *sarcasm on* mogoce rajsi izbrisi tisti del o osvetljenem Das Keyboardu da ne bo Apple dobil kakih cudnih idej … *sarcasm off*

Comments are closed.

Comments are closed.