Nissan Leaf

Nissan Leaf

Avto je bilo treba zamenjati. No, “treba” … Ni bilo nekaj, kar bi bilo nujno potrebno. Vse skupaj se je začelo z zmernim navdušenjem nad električnimi vozili in po nekaj par letih uporabe Avant2Go storitev in nekaj malega prevoženih kilometrov z različnimi električnimi vozili. Prigoda o tem zakaj zdaj pred hišo stoji Nissan Leaf.

Človek začne s kalkuliranjem koliko denarja zmeče v peč z notranjim izgorevanjem. Takole, čez palec, za enajst let starega Scenica s 120.000km na števcu in vsaj približno rednim vzdrževanjem gre skoraj tri jurje letno.

Bemu mast, to ni mau dnarja! Začel sem kalkulirat in razmišljat kako se znebiti avta in prvo spoznanje je bilo, da je to skoraj nemogoče, če živiš v manjšem kraju brez mestnega prevoza in brez železniške postaje in primerne povezave z Ljubljano in Mariborom.

Do Maribora še gre z avtobusom ampak moraš biti najkasneje do kakih devetih zvečer spet na avtobusni postaji, ker kasneje ni več avtobusov. Povezave ob vikendih in praznikih so pa sploh žalostne.

Ljubljana in vlak? Železniška postaja Slovenska Bistrica se nahaja v vasi Črešnjevec in je od Slovenske Bistrice oddaljena kakih sedem kilometrov. Tam sicer stoji potniški vlak ampak do Ljubljane porabi skoraj tri ure. Potem je kakih 15km oddaljeno Pragersko, kjer stoji ICS, ki pride do Ljubljane v dobri uri in pol. Ampak spet, če ga zamudiš, si, po domače povedano, fucked.

Potem je pa tukaj še precej pogosta pot do Bohove kjer imamo konja. Dvojina. S kolesom? V teoriji, ja. V praksi bi pa moral prej mal natrenirat, drugače bi dušo spustil. Če ne na poti tja, pa potem na poti nazaj, ko bi bil zmatran še od treninga. Kaj zdaj?! Jah, brez avta bo res težko.

Po enajstih letih vožnje z avtomobilom, ki ni imel prostoročnega telefoniranja, ni imel možnosti priklopa zunanjega vira glasbe in je bil že rahlo v letih, sem tudi že potihem razmišljal o novem avtomobilu, čeprav sem bil odločen, da ga vozim dokler ne razpade. Zarečen kruh pa te fore, a ne?

A je elektrika sploh opcija?

To je blo glavno vprašanje. Naredil sem en preprost kalkulator v Google Sheets in mu dal primerno ime: Kok sm skuru? Pokazal se je, da sem v zadnjih desetih letih samo za bencin dal skor 12.000 EUR. Skuru sem enga Cliota. Fuck. Če bi imel avto na štrom, bi pa skuru tri jurje. WAT?

Sam avti na štrom so ful dragi, pa baterija crkne pa štrom se bo podražil, pa skoz ostaneš na cesti s temi avti pa pol ne moreš polnit, pa vsak dan morš pol kabl vštekat, pa … pa … pa …

Ja, milijon stvari je.

Na konc sem reku, kaj če si kupim motor? In sem se spomnil, da Renault dela Tweezy, neki crossover med motorjem in avtomobilom in gre na elektriko. Porabi nič in pelješ se. Kličem lokalnega dealerja za Renault in se zmenim za testno vožnjo. Do štale pa nazaj bo šlo, v Ljubljano bom pa hodil z vlakom. To je to.

Naslednji dan sem bil slučajno v Mariboru in sem se odpeljal do Renault salona in rekel, če mi naredijo predračun za Tweezija. Petnajst jurjev, če kupiš baterijo, če jo najameš, neki manj. Damn. Ampak ok, na dolgi rok bomo šparal, to je važn. Gospodično v salonu prosim, če mi lahko še pokaže to čudo.

Med vožnjo domov sem poklical lokalni salon in odpovedal testno vožnjo. Sedenje v tisti konzervi me ni navdušilo in sem bil prepričan, da me tudi vožnja ne bi.

Iskanje se je nadaljevalo. Mogoče bi pa kupil nov avto, enga pocen bencinca, za deset jurjev, ki nič ne požre in bom tko prihranil? Izkaže se, da sicer prihraniš ampak ne kaj dosti.

Smart!

Avto. Stvar je zgledala zanimiva, fajn za vozit, luštna reč. Dvakrat bil na testni vožnji. A pride do Ljubljane? Ne. Vmes bi moral polnit. Sicer samo za kakšnih 20 minut ampak moral bi narest postanek. A je to res taka zadeva, da bi me motila? Mah enkrat na mesec bom že potrpel.

In sem imel v rokah predračun. 28 jurjev oziroma 30 jurjev, če bi vzel cabrio varianto. Skoraj že odločen.

Fucking 30 jurjev za avto s katerim ne morem do Ljubljane in še sedlo komaj zbašem not. A ste nori?!

Kaj je na voljo?

Od električniih vozil? Pri nas je bolj tako-tako. Renault Tweezy & Renault Zoe. Tweezy je motor, konec debate. Zoe je Clio na elektriko in Renaultov sistem z najemom baterije stane 69 EUR na mesec, če narediš do 7500km na mesec. To je polovica denarja, ki sem ga do sedaj dajal za bencin. Norost.

Tesle se pri nas ne da dobiti, v Avstrijo ne mislim hoditi, po najnovejših podatkih pa ti je niti prodati nočejo in moraš groziti z raznimi uradi za varstvo konkurence in kaj vem kaj še vseh.

Kia e-Niro je nedobavljiv pri nas.

Hyundai ima Kono in Ioniqa, za Kono je treba čakati.

Potem je še eGolf in mogoče celo eUp vendar je spet dobavljivost vprašljiva.

BMW i3 je izpadel iz finala že pri fijakanju z njim z Avant2Go. Avto je ergonomsko tako butast, da grozno, ko pa vidiš kaj dobiš za svoj denar se pa lahko samo zjokaš. V bistvu je že čas, da vsa ta nemška avtomobilska industrija na pol crkne, da jo lahko nekdo postavi znova na noge. Drugače.

Na koncu je še Nissan Leaf. “Battery gate” in problemi z baterijo so bili resna ovira.

Precej sem se nagibal h Koni, motili so me dobavni roki in cena. 43 jurjev za osnovno verzijo s 64kWh baterijo? Okrog 47 za fully loaded varianto. Subvencija vse skupaj zmanjša na 40 jurjev ampak to je še vedno precej za en usran avto.

Zakaj Leaf?

Dobavljivost in cena sta bila kar velik faktor. Srednja verzija opreme in ProPilot ter kovinska, ahem pardon, biserna, barva kot dodatna oprema. Po tem, ko odbijem eko subvencijo, okroglih 29 jurjev. Dobavljivost pa takoj.

Biserne barve v bistvu nisem hotel, ker mi je vseeno, rekel sem naj mi dajo barvo, ki jo imajo na zalogi. Same biserne. A jih je Maja izbirala? Ali pa ne-biserna in brez ProPilota. CURSES!

Vozilo ima 240km dosega, prosto po Googlu in izkušnjah uporabnikov. V teoriji in s konzervativno vožnjo je to dovolj od Ljubljane in nazaj. Ne pozimi, pozimi prideš do Ljubljane. V glavnem, polnjenje v Ljubljani mi ni predstavljalo problema in ne vozim konzervativno, vozim tako kot sem vozil prejšnji avto.

Kona z večjo baterijo bi bila super ampak deset jurjev več bi bilo preveč. i3? Lepo vas prosim, ta reč v osnovni opremi še volanskih kontrol za radio nima. i3 s podobno opremo kot Leaf je bil enajst jurjev dražji. UX fail pri ‘menjalniku’ in zadnjih vratih in samo štirje sedeži ampak ima pa spredi napisan BMW!

Koliko pa preplačaš vse skupaj?

To je sicer non-issue, ker je precej butasto vprašanje. Preplačas toliko kot preplača tisti, ki namesto Cliota 1.2 kupi Golfa 1.9TDI ali pa toliko kot preplača tisti, ki namesto Golfa 1.9TDI kupi BMW 3 ali pa …

V praksi je sicer tako, da dokler je eko subvencija se tistih 7500€ resnično pozna. Sestavil sem podobne konfiguracije avtomobilov, podobne velikosti in s podobno opremo. Opel Astra, Škoda Octavia, Škoda Scala in Nissan Leaf.

Okrog 150KM motor, avtomatski menjalnik, vsa mogoča pomagala in navigacija, LED luči, kamere in tako naprej. Leaf je bil izmed vseh najdražji vendar pa nikoli več kot za 5000€.

Razlika, ki jo v par letih prihraniš na gorivu. Hkrati pa imaš avto, ki je zelo lepo opremljen, ima solidne vozne lastnosti in ga je res lepo peljati.

Kako se obnese v praksi?

Naslednjič, tale klobasa je že zdaj predolga.

Comments are closed.