Kje so veseli slovenski filmi?

Kje so veseli slovenski filmi?

Nekaj dni nazaj sem Viba filmu povečal promet iz prodaje za kakšnih 100%. Kupil sem DVD filma Sreča na vrvici in tako izpolnil njihov letni plan. Ob plačevanju slabih trinajstih evrov sem se počutil kot en idiot, ker so mi ljudje že pred tem rekli, “Ej, to maš kr na YouTube-u”. Jaz, poštenjak in nekdo, ki spoštuje avtorske pravice, pa imam doma račun za nakup Sreče na vrvici. Jebenih trinajst evrov, za trideset let star film, ki se je že nevem kolikokrat vrtel po televiziji. Verjetno spet plačujem za slovenskost, tako kot pri krompirju in perutnini, ker je slovensko itak boljše od kitajskega ali pa španskega, kaj šele ameriškega.

Film sem kupil predvsem zaradi Jakoba, ki je nekaj časa nazaj izrazil željo, da bi ga gledal. Film sta si tako Jakob, kot Ema potem tudi ogledala. Emi je bil všeč, jasno, velik črn pes, ki je skoraj tak kot naša bivša Onyx, samo malo večji, Jakob me je pa ob prvi priliki vprašal, “Ati, zakaj se film tako čudno in žalostno konča?” … ???

A se res? In potem sem razmislil, jebemti! Pa ta film se res grozno konča! Matic, mali pankrt (al sirota brez očeta, nevem točno), že tako stigmatiziran v tistih časih, kateremu edino veselje je bil hišni ljubljenec, ki mu ga na koncu filma odvzamejo. Film se zaključi s prizorom hlipajočega Matica in z njegovimi prijatelji in srečo na vrvici kako v počasnem posnetku tečejo nekam v neznano (tako se spomnim). In z jebenim tjaradidam dam v ozadju.

Po tehtnem razmisleku, premisleku, čohanju po glavi in iskanju odgovora sem Jakobu rekel, “Film ima tak čuden konec, ker je to pač slovenski film.” In nevem, če sem se kaj dosti zmotil. Bolj kot sem tuhtal, bolj se nisem mogel spomniti slovenskega filma, ki ne bi bil tako zadrgnjeno cankarjevski in bi se na koncu srečno končal. Hollywoodsko! Brskal sem po spominu in si našteval slovenske filme, je kje kak, ki se ne konča z “tak konc ima, ki ti da misliti!”?? Ne se spomnim kako se je končal film Vesna, ki tudi velja za enega izmed boljših slovenskih filmov. Tudi za Ne joči, peter se ne spomnil natančnega konca. Tema dvema dam potencialno možnost za srečen, skoraj holivudksi konec. Kekec? So se tam stvari srečno končale? Spomnim se, da je Mojca spregledala, to je pa tudi vse.

Enkrat bi rad en tak normalen slovenski film ob katerem se lahko sprostiš in v katerem ne bo polno debilizmov prežetih s trenutnim socialnim stanjem glavnega lika in frustriranjem nad tem, kako težko je napolniti lačne želodčke drobcenih otročičkov, ki stradajo iz dneva v dan in vse kar imajo od življenja sta jebena kava in polenta. Problematika življenja in fikcija na filmu se lahko v filmu tudi razhajata. Res se lahko!

Če mi kdo našteje kak resnično gledljiv film, bom srčno vesel. Ne, nisem poznavalec slovenskega filma in verjetno sem kak tak film že gledal in ga poznam, ampak ta trenutek … se ga ne spomnim. Če bo tak film primeren tudi za šestletnico in sedemletnika, pa še toliko bolje!

6 thoughts on “Kje so veseli slovenski filmi?

 1. Ne joči Peter je že tak. Konec je čisto fajn.

  Pa tale tazadnji Gremo mi po svoje tudi. Nič kaj mu ne manjka, za tamaladva je verjetno več kot primeren.

  Pa To so gadi, saj res. Kaj pa temu filmu manjka?

  Recimo takole, na hitro…

 2. Če se prav spomnim, se srečno konča “Gremo mi po svoje”. Ima pa nekaj tipičnih stereotipov slovenskega filma – z blodnjami in joški vred.

 3. Gremo mi po svoje bi bil v redu. Ce ne bi blo tistih blodenj in mrtvega dedka. En sam film, da ne bi nekih ‘kvazi arty’ scen not metal.

  To so gadi? Saj film je ok ampak spet fotr in pet mulcev. In neka kvazi revscina. Saj ne recem, da ni v holivudu precej podobnih scenarijev a se mi zdi, da tam tak tipicen socializem v katerem smo ziveli ne tolce tako hudo ven.

  Jasno mi je, da se okolje v katerem zivimo odraza tudi v umetnosti ampak vseeno, me to pomanjkanje fikcije v fikciji kar moti no. 🙂

  Pri gremo mi po svoje sta me tamaledva sprasevala, zakaj je un fant videl svojega mrtvega dedka, pa jima nisem znal pojasniti, ker tud men ni blo jasno. :>

  Karmen, z joski samimi po sebi ni nic narobe, ce so v pravem kontekstu! :)))

 4. Mah, sej to itak v vse filme tlacjo. Zadnje cajte sam zato da ratinge zvisajo. *kreh* petelinji zajtrk *kreh*

  Kvalitetni slovenski filmi ? Se najdejo. Z veselim koncem/vsebino ? Not really, no…

Comments are closed.

Comments are closed.