Ekonomisti…

Ekonomisti…

Sem napisal post na Slo-Tech, Pa sem ga pobrisal, ker bi rekli, da ne smem takih stvari pisat, ker sem moderator. Bom tukaj napisal, pa se kaj dopisal…

Nekdo se je razgovoril o ideji uvanjanja ‘flat rate’ davkov pri nas. Torej nic vec progresivnih, ‘ce imas toliko dobicka placas x%, ce imas pa toliko dobicka pa placas x*2%’, in tako naprej. Ampak kar vsi nad ‘tolk in tolk’ placate toliko. Potem je pa nekdo zajamral, kaj bo z vsemi temi davcnimi svetovalci, ki bodo ostali nezaposleni, ker jih ne bodo vec nucali… Sledil je moj izbrisani post…

Prekvalificirajo se naj, v cestarje, ce treba! Bemu ekonomiste jamrajoce, tauznt na leto jih sproducirajo zdaj bodo pa jokal, da jih bo tolk in tolk nezaposlenih?

Sej so ja ekonomisti, si ze bojo znal ‘dnar najt’, ce pa ne, je pa to njihov problem, kaj so pa bluzli na EFjih in VEKSih…

Pa da se ne bo zdaj kak ekonomist oglasil in se kaj jamral. Bo takoj dobil lekcijo, da zivi v kapitalisticnem svetu in da ma sam za svojo rit, da skrbi. Al nej gre pa v Litostroj turbine glancat…

Pa ne samo VEKS in EF, da o kakih ‘management’ fakultetah in oljarskih (GEA) solah ne zgubljam besed. Ustvarjajo enormne kolicine ljudi, ki niso kvalificirani za nic! No, najbrz sem koga uzalil ampak, to je dejansko res. Ko pride ekonomist iz sole ne zna nic. Ne zna narest bilance, komaj ve kaj je kontni plan, racunalnik zna pa mogoce uporabljat, pa se to pogojno. Naucijo jih pa podobnih foplov, kot je razlika med reklamo in oglasom.

Ja, take traparije se ucijo. In zdaj bodo oni bogi revcki, brez sluzb, ker bi drzava izvedla davcno reformo. Ljudje pa jamrajo, da imajo diplomo, vcasih celo magisterij iz ekonomijo in ne morejo nikjer dobit sluzbe. Tepec! Kaj si pa studiral, ko si se vpisoval na fax? Ze vem kaj… Tole: Vazn, da jest fax nardim! Bom su neki lahkega, ekonomijo al pa na FDV al pa na pomorsko al pa na management, pol bom meu papir in to je to, pol bom car! in pol naredijo tist pateticni pomilovanje vredni fax in dobijo svoj velecenjeni papir in diplomo. WAKE UP! Direktorji si z diplomami od ekonomistov riti brisejo, ker jih imajo tolk in ne vedo kaj z njimi.

Pa ne gre se za to, da pogledas, preden se vpises in si reces ‘aha, ful je pomanjkanje pravnikov (ne bom zdaj se o pravnikih zgubljal besed, ker so priblizno ista kategorija), grem studirat pravo!’ To je tudi zgreseno, ker, preden ti koncas svojih sedem-osem let studija (enkrat ponavljas, enkrat pavziraas, absolvent in podaljsani absolvent) ti ze zapolnijo tista mesta…

Gre se za to, da vpises nekaj kar ima vsaj malo perspektive, nekaj kar ni druzboslovje na primer. Se bom spet izognil generalnemu mnenju o druzboslovcih (- ekonomisti in pravniki, nad njih zleze prakticno vsak). Ampak tega je ko listja in trave, zakaj? Zato ker je bolj ali manj precej tak nenaporen studij. Ja, res je, se strinjam, kakor za koga. Za marsikoga je najlazje se ucit na pamet eno pravno knjigo in jo zrecitirat na izpitu. Jaz raje crknem.

Zakaj tako mislim? Ker tako je stanje. Zalostno. Gres, nardis ekonomijo in potem jokas, da nimas sluzbe. Ma skuhaj si tisto diplomo, zabeli jo z izcedkom zamascenega lasica in se najej! Bo vsaj kaj koristi od nje.

Lahko se celo na Filo fax vpises (filozofija) ampak raje si zabij dva zeblja v levo koleno, bo boljse. Iz faxa bos tako ali tako prisel zapohan in imel se bos za filozofa. Vse kar bos pa znal je pa filozofiranje in nakladanje. Spet precej nekoristno. Aha, pa se medicina je, ce gres na medicino, potem takoj nucas dlancnik (ne me vprasat zakaj, to vsi medicinci nucajo, vsi, ki jih poznam, pa jih ne poznam tako malo, se tisti za katere sem slisal od ljudi, ki jih sploh ne poznam, to nucajo, se sreca! Ce ne bi blo medicincev, potem bi Palm ze davno propadel Ipaq bi se pa samo se na boljsem sejmu dal kupiti), torej dlancnik, teniski lopar, smucarsko opremo in precej opreme za jadranje. Vsi medicinci hodijo jadrat. Potem se pa oblecejo v stumfe, gate, trenirko in jakno od ene in iste firme in se drzijo tako, da vsi vidijo kaj imajo obleceno. Veliko teh ‘tamladih’ si jih potem omisli svojo ‘barko’ ali pa vsaj coln. Aja, pa spremenijo se v snobe. Ne ravno cisto vsi ampak precej. No oni se kar precej stvari naucijo oziroma napiflajo. Niso pa vsemogocni in niso pol bozanstva, za kar jih precej ljudi ima.

1: Uuuu, on je pa doktor…
BW: Zdravnik je, do doktorata mu se precej manjka!

Lahko se tudi vpises na racunalnistvo in potem po koncanem magisteriju sprasujes, kako se naredi particije na racunalniku. To se ti zna zgoditi se posebaj, ce se ze med studijem sprasujes ali je popravljanje bugov dodajanje novih funkcij v program ali ni. To bi znal biti precej perec problem ja.

Ampak, kaj bom jaz govoril, ko sem za tista tri leta srednje sole potreboval invalidski vozicek, tri bergle in infuzijo…

8 thoughts on “Ekonomisti…

 1. rispekt, dobro napisano, zakaj pa na slo-techu nebi smel tega objavit? Gre FDVjevcem (ki so btw posrali cel page in nas vse ze lep cas posiljujejo s svojimi oglasi) prevec v nos resnica da so nesposobni?

 2. Seveda. Vsi, ki imajo faks, so kreteni. Faksi so na svetu samo zato, da se imajo ljudje kje postavljati s svojimi Palmi in jadrnicami, pa seveda za pridobitev poharskih navad in se enega prirocnega papirja za brisanje riti. Vsi studentje racunalnistva so pa itak sami zivljenjski faliranci, ki se nikoli niso videli konzole od blizu in so sli studirat samo zato, ker jih noben ne mara, da bi programirali zanj.

  Kaj ce bi se vi malo manj druzili z razvajenimi ockovimi in maminimi sincki in malo vec z normalnimi ljudmi, in si potem po njih ustvarili mnenje? Tista o medicincih in jadrnicah in Palmih je bila se posebej lepa. A mislis da imajo tisti, ki resno studirajo, cas hoditi na razna jadranje? OK, priznam, poznam samo 6 ljudi, ki studirajo medicino, od tega eden v bliznjem sorodstvu in en dober kolega. Ampak nihce nima Palma, in nekako ne vem, zakaj bi ga tam sploh rabili.

  Zakljucek: sole itak niso vse skupaj za nic uporabne. Vsak, ki je imel se v osnovni vsaj kdaj kaksno petko, je ze do konca zivljenja zaribal, ker nikoli nic ne bo znal in bo samo tezil genialnim, nerazumljenim in od solskega sistema zatrtim genijem, ki bodo seveda cisto sami napisali umetno inteligenco, ceprav jih sploh ne zanima razlika med strojnim ucenjem in nevronskimi mrezami. To pa ja predavajo na faksu in potemtakem itak nima in ne more imeti niti najmanjse veze.

  In ce se tebi filozofija zdi sinonim za nakladanje in “sej to je itak krneki pa tm sam pohajo”, ti mogoce ne bi skodila ena minuta za razmislek, da mogoce pa minimalno posplosujes, da bi mogoce znali tam se kaj zanimivega povedati, in da marsikomu ne bi skodila ena lekcija o debati in argumentiranju.

  OK, o ekonomistih in FDVjevcih ne bom prevec, ker je preprosta resnica, da jih je prevec. Ampak tudi tukaj se hitro loci zrnje od plev. Slab ekonomist ali pravnik ne bo nic bolje placan kot slab programer, razen ce ima ocka, ki mu bo zrihtal drzavno sluzbo. Pametni ekonomisti se ne jokajo, ker nimajo sluzbe, ampak si jo najdejo. ALi pa ustanovijo svojo firmo in jim gre dobro. Ja, tudi take poznam. Verjeli ali ne. Eden celo zraven se programira.

  In za konec: mislite, kako vas noben ne mara in vam vsi tezijo. Potem pa take izjave, kot je bila tista zgoraj: Gre FDVjevcem prevec v nos resnica, da so nesposobni?
  Kakor se ljudem predstavis, taksni bodo do tebe. Ce ti nekomu, ko ti rece, da studira na FDVju, reces: “Aha, tam ste pa sami nesposobni kreteni, ki meglo mesate!” in se cudis, zakaj bo imel negativen odnos do tebe, je pa neumno.

  In zakaj tole ne bi smelo na Slo-Tech? Ker je eno samo posplosevanje in provociranje. Debata o prekvalificiranu ekonomistov tukaj ze nima veze. Pa tudi ne verjamem, da je clovek, ki je o tem pojamral, cisto resno mislil, Kvecjemu je hotel reci, da bi bil morda zato kaksen lobi a priori proti flat tax rate-u. Kar pa ne pomeni, da se ga zaradi tega ne bi smelo uvesti, ce je koristen.

 3. Hm, ce bi tole objavil na slo-techu, bi sa nasli ljudje, ki bi jamrali, da tako pa ne smem govoriti, sploh pa ne v svojem oddelku kjer sem moderator. Pa se kar strinjam. Zato sem tiste tri odstavke objavil tukaj. Na slo-techu jih pa lahko vidijo samo doloceni, tisti, ki vidijo rdece, torej izbrisane poste… 😉

  Pa se odgovor Anonymous-u..

  Vsi ki imajo fax so kreteni? Ne, tega nisem trdil. Jih je pa nekaj, tako kot tistih, ki so kreteni in nimajo faxa. Ni nekega pravila. Prevec osebno si vzel moj post. Resno.

  Nevem koliko imajo medicinci casa za jadranje ampak 3/4, ki jih jaz poznam ali pa bezno poznam, so vsi koncali brez kakih vecjih zamud, pa so vseeno jadrali. Ne bi prevec o zdravnikih in o zdravstvu, ker je nase zdravstvo v pizdi, globoki. Placujes kar precej na leto za zdravstvo, da potem zves, da moras za ordopeda cakati sedem mesecev na pregled. Ce ne verjames, pojdi v MB bolnisnico pogledat, na hodnikih visijo ‘urniki’. Pa saj ne, da so zato krivi samo zdravniki. Tukaj je se en kup birokracije, ki je popolnoma nepotrebna in debilna. Ampak vseeno, ni prav dober obcutek, ko prides, da ti dajo nogo v gips, pa ti rece ‘majster’: ‘A glih zdaj mors prit, ko je fussball?!’ In potem mal gleda, mal ti pa nogo povija. Ali pa ko prides pred privat ambulanto, pa tvoj zdravnik ravno zaklepa vrata in ti rece, da je dezuren v obcinski ambulanti in ima tam ravno nujni primer. Aja, saj to je cool, on se samo znajde in dela dve izmeni na enkrat.

  Zakaj toliko o ‘dlancnikih’? Zato, ker sem iz priblizno treh razlicnih koncev
  slisal, da si jih precej kupuje te zadeve, ker jih enostavno rabijo. Kaj naj jaz zdaj? A ves kaj pa pravniki naredijo? Pravniki pa si rezervirajo eno kategorijo bolj fancy hotel kot vsi drugi. Pa zelo urejeni hodijo na predavanja. Stereotipi so in bojo ostali. Jeba. Niso pa vsi taksni, bi bilo prevec spooky ce bi bili.

  Sploh nisem komentiral sol in uporabnosti le teh. Lahko te pa vseeno izzovem in mi poves nekaj stvari, dobrih stvari, ki jih je za clovestvo naredila filozofija. Da me spomnis na njih, ce ne drugega. Ja, res posplosujem in to ne malo ampak precej konkretno. Lahko pa poves kaksnemu filozofu, pa naj kaj napise, kaj pametnega.

  Se pa strinjam, da se povsod loci zrnje od plev, tudi v IT industriji. Tudi pri nas. Problem je edino v tem, ko imas toliko plev, da ti zadusijo zrnje. In to se precej dogaja, pri ekonomistih pa se posebaj.

  No, tistim, ki studirajo ekonomijo ali pa kako stvar na fdvju jaz ne recem kaj so in kaj delajo. Ponavadi jih vprasam, kaj nameravajo po faxu, kam se bodo usmerli, potem pa vecina skomigne z rameni.

  Sprijazni se, vsaj 50% druzboslovja, kakrsnega koli je popolnoma neuporabnega in bi verjetno precej lazje furali brez njih. Razvoj bi sel pa hitreje naprej.

  Ampak drzavni aparati so precej toge stvari in jih je tezko spreminjat. Prav tako solski sistemi. Se bo moralo najti se nekaj takih, ki vsaj malo podobno razmisljajo, da bo kaj efekta. Pa se takrat ga verjetno ne bo, ker politika je konec koncev druzboslovje, pa mi tudi slucajno ni v interesu, da bi se sel mesat v kaj taksnega…

 4. Dostikrat se zgodi da nekdo ne ve kaj bo počel po faksu, ne glede na smer. No mogoče res na naravoslovnih majo malo več idej, kaj bi radi delali. 🙂

  Hm ko sem bral ono o dlančnikih in medicincih sem se malo praskal po glavi…

  Filozofija? Kaj ti delajo.. ne vem. Luft mešajo, druga ne kaj dosti po moje. No lahko učijo potem druge filozofijo, to je res 😉

  Ekonomistov je pa res en velik kup.. moram it enkrat obiskat moje tri bivše sošolce, ki so na ekonomijo in jih malo vprašat kaj mislijo potem počet.

Comments are closed.

Comments are closed.