Prigode Kita in ostalih sesalcev

Tue, 27.09.2011

Kje so veseli slovenski filmi?

Filed under: Pisarije — BigWhale @ 09:32:12

Nekaj dni nazaj sem Viba filmu povečal promet iz prodaje za kakšnih 100%. Kupil sem DVD filma Sreča na vrvici in tako izpolnil njihov letni plan. Ob plačevanju slabih trinajstih evrov sem se počutil kot en idiot, ker so mi ljudje že pred tem rekli, “Ej, to maš kr na YouTube-u”. Jaz, poštenjak in nekdo, ki spoštuje avtorske pravice, pa imam doma račun za nakup Sreče na vrvici. Jebenih trinajst evrov, za trideset let star film, ki se je že nevem kolikokrat vrtel po televiziji. Verjetno spet plačujem za slovenskost, tako kot pri krompirju in perutnini, ker je slovensko itak boljše od kitajskega ali pa španskega, kaj šele ameriškega.

Film sem kupil predvsem zaradi Jakoba, ki je nekaj časa nazaj izrazil željo, da bi ga gledal. Film sta si tako Jakob, kot Ema potem tudi ogledala. Emi je bil všeč, jasno, velik črn pes, ki je skoraj tak kot naša bivša Onyx, samo malo večji, Jakob me je pa ob prvi priliki vprašal, “Ati, zakaj se film tako čudno in žalostno konča?” … ???

A se res? In potem sem razmislil, jebemti! Pa ta film se res grozno konča! Matic, mali pankrt (al sirota brez očeta, nevem točno), že tako stigmatiziran v tistih časih, kateremu edino veselje je bil hišni ljubljenec, ki mu ga na koncu filma odvzamejo. Film se zaključi s prizorom hlipajočega Matica in z njegovimi prijatelji in srečo na vrvici kako v počasnem posnetku tečejo nekam v neznano (tako se spomnim). In z jebenim tjaradidam dam v ozadju.

Po tehtnem razmisleku, premisleku, čohanju po glavi in iskanju odgovora sem Jakobu rekel, “Film ima tak čuden konec, ker je to pač slovenski film.” In nevem, če sem se kaj dosti zmotil. Bolj kot sem tuhtal, bolj se nisem mogel spomniti slovenskega filma, ki ne bi bil tako zadrgnjeno cankarjevski in bi se na koncu srečno končal. Hollywoodsko! Brskal sem po spominu in si našteval slovenske filme, je kje kak, ki se ne konča z “tak konc ima, ki ti da misliti!”?? Ne se spomnim kako se je končal film Vesna, ki tudi velja za enega izmed boljših slovenskih filmov. Tudi za Ne joči, peter se ne spomnil natančnega konca. Tema dvema dam potencialno možnost za srečen, skoraj holivudksi konec. Kekec? So se tam stvari srečno končale? Spomnim se, da je Mojca spregledala, to je pa tudi vse.

Enkrat bi rad en tak normalen slovenski film ob katerem se lahko sprostiš in v katerem ne bo polno debilizmov prežetih s trenutnim socialnim stanjem glavnega lika in frustriranjem nad tem, kako težko je napolniti lačne želodčke drobcenih otročičkov, ki stradajo iz dneva v dan in vse kar imajo od življenja sta jebena kava in polenta. Problematika življenja in fikcija na filmu se lahko v filmu tudi razhajata. Res se lahko!

Če mi kdo našteje kak resnično gledljiv film, bom srčno vesel. Ne, nisem poznavalec slovenskega filma in verjetno sem kak tak film že gledal in ga poznam, ampak ta trenutek … se ga ne spomnim. Če bo tak film primeren tudi za šestletnico in sedemletnika, pa še toliko bolje!

6 Comments

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress