Prigode Kita in ostalih sesalcev

Tue, 13.01.2009

Zavoljo recesije prehod na prosto programsko opremo?

Filed under: Odprta koda,Sovražim okna,Tehnikalije — BigWhale @ 18:19:28

Nekaterim poslancem se je vendarle začelo svitat. Trije poslanci SDja so predlagali postopen prehod državne uprave na odprto kodno programsko opremo.

Državni zbor naj bi za licence za programsko opremo porabil kar pol milijona evrov. Na žalost ni nihče povedal ali je to letni, polletni ali pa triletni strošek. A vseeno, razmišljanje v tej smeri je povsem razumljivo, če je potrebno prihraniti, potem dajmo prihraniti tudi pri programski opremi. Če se da.

Pa se res da?

Naša vlada je že opravljala študije o tem ali se pri nakupu odprto kodnih programskih rešitev dejansko prihrani ali ne.

Naj na kratko povzamem. Vlada je v prvi študiji ugotovila, da bi jih prehod na Open Office.org stal eno milijardo tolarjev več kot bi jih stal nakup MS Office. Študija, ki je po mojem mnenju rahlo zgrešena, ker marsikaj v njej ni utemeljeno je bila narejena leta 2002. Takrat se je naša vlada odločila za nakup Microsoftove programske opreme. Tudi prav. Čez tri leta, ko je bilo progamsko opremo spet potrebno zamenjati, so študijo iz leta 2002 revidirali. Ugotovili so, da bi tokrat za nakup programske opreme pri Microsoftu odšteli petsto milijonov SIT manj kot bi jih porabili pri prehodu na odprto kodo.

Človek se vpraša, zakaj niso pred tremi leti naredili študije za šest let vnaprej? Takrat bi se izkazalo, da potrebujejo za Microsoft skoraj še enkrat več denarja kot za odprto kodno rešitev. Šest in pol milijard tolarjev po prvi študiji in sedem milijard tolarjev po drugi študiji. Za prehod na odprto bi potrebovali sedem in pol milijard tolarjev. Po prvi študiji, druge študije sploh ne bi bilo potrebno delati. Prihranili bi denar za nakup licenc in za izdelavo študije, mar ne?

Danes je leto 20089, vlada še vedno ostaja zvesta Microsoftu, vsaj videti je tako. Nekateri poslanci pa so, morda samoiniciativno morda preko vzpodbude kolega s podjetjem, ki se ukvarja z odprto kodo, predlagali postopen prehod na cenejšo programsko opremo.

Lepo!

A? Kaj? Kolega, ki bo potem služil na račun vlade in jim cuzal denar? A zdaj jim pa Microsoft daje programsko opremo kar tako? Vbogajme?

Mar je pomembno kdo služi?

Tue, 01.07.2008

Vista haklci #5 – cmd.exe in explorer

Filed under: Sovražim okna,Tehnikalije — BigWhale @ 10:57:45

Kaj hudiča so razmišljali pri ‘Microsoft Usability’ skupini, ko so onemogočili možnost, da iz explorerja potegnes datoteko v konzolno okno, cmd.exe in se v konzolo vpiše celotna pot do datoteke?

Kaj za vraga so razmišljali pri ‘Microsoft Usability’ skupini, ko so onemogočili možnost, da na mapo v explorerju dvoklikneš in pri tem držiš tipko control, mapa pa se odpre v novem oknu.

Ti dve stvari pri meni ne delujeta. V operacijskem sistemu, ki naj bi bil za uporabnike najbolj prijazen in prijeten za uporabo. Tole ni NITI NAJMANJ prijetno, kaj šele uporabno. Groza!

Fri, 29.02.2008

Vista haklci #4 – Premakni me nežno…

Filed under: Sovražim okna,Tehnikalije — BigWhale @ 11:00:24

Vista resnično nežno premika direktorije na disku sem ter tja. Nežno in počasi… Vse kar sem želel narediti je bilo to, da bi prestavil direktorij en direktorij višje…

vista_move.png

Thu, 28.02.2008

Vista haklci #3 – Flip!

Filed under: Sovražim okna,Tehnikalije — BigWhale @ 10:46:22

Očitno Windows Vista omogoča spreminjanje načina pisanja iz leve proti desni v tistega bolj arabskega…

leftright.png

Grem probat, če bo reboot to popravil… Drugače ne znam… Newbie…

Thu, 31.01.2008

Microsoft svetuje Vista uporabnikom

Filed under: Sovražim okna,Tehnikalije — BigWhale @ 22:31:34

Nočem biti namerno zloben ampak tole so povedali pri Microsoftu.

Delete programs you never use

“Many PC manufacturers pack their new computers with programs you didn’t order and might not want. These often include trial editions and limited edition versions of programs that software companies hope you will try, find useful, and then pay to upgrade to full versions or newer versions. If you decide you don’t want them, keeping the software on your computer might slow it down by using precious memory, disk space, and processing power.”

Programi, ki jih človek ne uporablja ponavadi zasedajo prostor na disku. Večinoma. Najde se tudi kak program, ki se zažene ob štartu računalnika in potem zaseda pomnilnik.

Limit how many programs load at startup

“Many programs are designed to load automatically when Windows starts. Software manufacturers often set their programs to open in the background, where you can’t see them running, so they’ll open right away when you click their icons.”

Se še kdo spomni Microsoft Office Quick Starta? Software manufacturers sledijo trendom, ki jih je postavil Microsoft!

Defragment your hard drive

Naj me nekdo popravi, če se motim ampak, prepričan sem, da podatki, ki v defragmenterju zgledajo defragmentet so fizično na disku zapisani tako, da samo disk ve kje je kaj, kako pa podatke prikaže kontrolerju je pa druga stvar. Se motim?

Clean up your hard disk

Se strinjam! Če je disk preveč zabasan, se swap file ne more razlezti…

Run fewer programs at the same time

“If you find your PC slowing down, ask yourself if you really need to keep all your programs and windows open at once. Find a better way to remind yourself to reply to e-mail messages than to keep all of them open.”

Kaj, ko bi preklopili kar nazaj na Windows 3.0, tam tako ali tako nisi mogel poganjati kaj dosti več kot enega samega programa. Problem rešen! Kako preprosta rešitev, če ti dela računalnik prepočasi, potem zapri programe! Sej itak vse ostane na clipboardu, če pritisnes CTRL-C!

Turn off visual effects

“If Windows is running slowly, you can speed it up by disabling some of its visual effects. It comes down to appearance versus performance. Would you rather have Windows run faster or look prettier? If your PC is fast enough, you don’t have to make this tradeoff, but if your computer is just barely powerful enough for Windows Vista, it can be useful to scale back on the visual bells and whistles.”

Prosim, mi lahko nekdo prinese zarjavelo žago, da si odžagam desno nogo? Pri omembi zarjavele žage pa je takoj na mestu obvezen citat iz filma Down Periscope:

Lt. Comd. Dodge: “Speaking of age, what do you think about our boat, Pascal?”
Executive Officer Martin T. ‘Marty’ Pascal: “I feel I need a tetanus shot just from looking at it. The only thing holding her together, are the bird droppings, sir.”

Restart regularly

“This tip is simple. Restart your PC at least once a week, especially if you use it a lot. Restarting a PC is a good way to clear out its memory and ensure that any errant processes and services that started running get shut down.”

Takoj naj dvigne roko tisti, ki je tako hvalil novi memory manager, ki ga ima Vista. Ali pa raje ne, naj raje modro molči, da jih ne bo dobil po butici.

“If you keep so many programs, e‑mail messages, and websites open that you think restarting is a hassle, that’s probably a sign you should restart your PC. The more things you have open and the longer you keep them running, the greater the chances your PC will bog down and eventually run low on memory.”

AAAARGHHH!!!!! Vsakič, ko odprem dva Visual Studia, dva Firefoxa, SQL Explorer, Ultraedit, kakih deset putty terminalov, nekaj explorer okn, poženem vmware in štartam še eno ali dve remote desktop povezavi, je znak, da bi moral restartati računalnik?

Add more memory

“This isn’t a guide to buying hardware that will speed up your computer. But no discussion of how make Windows run faster would be complete without mentioning that you should consider adding more memory to your PC.”

Jih bom spomnil na drugi odstavek, ki so ga napisali:

“Whatever the cause, there are a lot of ways to help speed up Windows and make your PC work better—even without upgrading your hardware.”

No, vseeno takole pravijo:

“Windows Vista can run on a PC with 512 megabytes (MB) of random access memory (RAM), but it runs better with 1 gigabyte (GB). For optimal performance, boost that to 2 GB or more.”

Ljudje, kupite še eno paličico ali dve. Saj so poceni.

Check for viruses and spyware

Ok. Jim dam točko.

Check your computer’s speed

Tole se sliši naravnost bizarno ampak Windows Vista vsak računalnik oceni z oceno od 1-5.9 glede na strojno opremo.

“If your PC is rated lower than 2 or 3, it might be time to consider a new PC, depending on what tasks you want to do with your computer.”

Disable services you don’t need

“This is the most technically advanced of all these tips. If you don’t want to mess with anything too advanced or complicated, you can skip this one.”

Kaj je že blo z “ease of use”? Prosim postavite se v vrsto vsi, ki ste zatrjevali, da lahko Windows popravlja in upravlja prav vsak…

Don’t settle for slow

Ne, to se pa res ne bomo. 🙂

Thu, 10.01.2008

Pogovorna okna

Filed under: Sovražim okna — BigWhale @ 09:50:32

Pogovorna okna programov, ki se odpirajo medtem, ko program deluje in nima fokusa se morajo odpirati v ozadju in NE jemati fokusa programu, ki si ga trenutno lasti!

Še posebno ne, če se da preslednico in tipko enter uporabiti za potrditev privzete izbire v dialogu.

Tako se meni pogosto dogaja, da nekaj tipkam v programu X medtem, ko čakam, da program Y opravi neko opravilo. Izkoriščam zmožnosti operacijskega sistema. Večopravilnost se reče tej zmožnosti. In medtem, ko jaz veselo večopravilno tipkam, minding my own business, se mi na zaslonu pojavi neko pogovorno okno, ki me nekaj sprašuje. Kaj točno, ne vem. Pogovorno okno dobi fokus, jaz pa med hitrim tipkanjem ponavadi prej zadevo potrdim ali prekličem, odvisno od privzete možnosti, preden sploh preberem kaj je bilo tam napisano.

Sem mar sam kriv, da  tako hitro tipkam in bi moral tipkati bolj počasi ali je narobe to, da na novo odprta pogovorna okna dobivajo fokus čeprav si ga ne zaslužijo? Odpiranja pogovornih oken na povsem napačnem zaslonu pa niti ne bom komentiral. S tem se bom ukvarjal drugič.

Tue, 08.01.2008

Boot, Boot, Install, Install…

Filed under: Sovražim okna — BigWhale @ 15:45:54

Prišel je čas, ko se bo moja službena Developer™ mašina morala zazreti sama vase, ugotoviti, da je nekje nekaj močno usrala in se bo hočeš-nočeš morala reinkranirati.

Operacijski sistem katerega imena ne izgovarjamo, omenjamo in zapisujemo je podlegel kilometrini. Po dobrem letu uporabe je pretežno neodziven, počasen in napol delujoč. Zakaj se je to zgodilo po skoraj mesecu dni neuporabe1 ne vem. Kaj predstavlja coklo, tudi ne. Stvar enostavno ne dela, oziroma deluje na pol, pokašljuje in jamra. Clearcase ne dela, ne morem pognati nobenega .net programa2, Firefox se precej cudno obnasa…

Spoštovane Bralke, Bralci, Vesoljci in Zobna Miška. Sedajle slavnostno razglašam, da imajo Windows XP na Developer™ mašini rok trajanja 1/BWy. Kaj dosti več pa ne.

Zapojmo dosedanji inkarnaciji pesem v slovo…

  1. praktično cel december me ni bilo v službi()
  2. in ja .net je se vedno instaliran()

Thu, 03.01.2008

Vista haklci

Filed under: Sovražim okna,Tehnikalije — BigWhale @ 15:29:52

Nekaj malenkosti, ki sem jih opazil pri vsakdanji uporabi Viste1.

Nikjer ni nobenega direktorija, ki bi bil namenjen temu, da lahko uporabnik2 svojo izvršno datoteko posname vanj in jo bodo lahko zaganjali vsi uporabniki. Nekaj podobnega /usr/local/bin na unix-like operacijskih sistemih.

Vista UAC?UAC, user access control je skrajno, skrajno, skrajno nadležen! Poleg tega, da te za vsako stvar dvakrat vpraša, če jo resnično želiš narediti, ti pri drugem vprašanju zatemni ekran3 in vse kar lahko storiš je to, da potrdiš ali pa prekličeš opravilo. In potem, ko se odločiš, da boš UAC izklopil, te prijetno preseneti z zahtevo, da moraš sedaj sistem restartati. Lovely! Klikneš Restart Later, da lahko v miru zapreš vse aplikacije in se posloviš od ljudi in potem klikneš na Windows Mint4 ter nato na Power gump in računalnik zaspi, se hibernira! Narava je potem hotela, daračunalnik nikakor ni hotel iz spečega stanja. Moral sem poiskati hardcore power switch na zadnji strani računalnika. Ga ugasniti, ponovno vključiti, počakati, da se Vista spet zbudi in potem eksplicitno povedati, da hočem restart in ne neke energijo varčujoče hibernacije. Bleeh!

No, računalnik se je postavil pokonci in Vista je prav veselo oznanila, da imam nameščen neko novo strojno opremo. Našla je Floppy Disk in me obvestila, da so gonilniki nameščeni. Juhu! Hec je edino v tem, da disketnika sploh nimam.

Vista Floppy

Od kje pa sedaj to? Nisem imel pojma. Zakaj sem v resnici sploh šel početi vse te stvari? Izklapljati UAC? Zato, ker sem hotel raztegniti eno zip datoteko. Sem jo poizkusil z Windows Vista vgrajeno podporo za Compressed Folders5, pa sem imel občutek, da bo predolgo trajalo…

Vista Unzip!

Res si je Vista vzela precej časa. Tole okence je bilo na ekranu kakih pet minut. Morda minuto manj, kaj pa vem. Hitrost 6,05 KB/sec ni ravno zavidanja vredna in je vztrajno padala. Ob doseženih 1.0 KB/sec sem stvar prekinil in začel z nameščanjem 7zip programa, ki služi podobnemu namenu.

Torej, ob počasnem delu Viste s compressed folderji sem namestil nov (de)arhiver, izklopil UAC, pri tem nekajkrat restartal računalnik, na koncu sem tisti arhiv vendarle razpakiral in pognal program v njem. Ob vsem tem sem pa pridobil disketno enoto, ki je v resnici nimam.

Krasn, bi rekli bloggerji!

  1. v Linux tako ali tako ne morem, ker mi je Vista povozila boot loader…()
  2. uporabnik v vlogi administratorja()
  3. pri meni kar oba ekrana()
  4. bivši Start Gumb()
  5. podporo, ki sem jo že kritiziral()

Wed, 21.11.2007

Visual Studio 2008 odkrije toplo vodo!

Filed under: Sovražim okna,Tehnikalije — BigWhale @ 19:40:07

Izšel je Microsoftov Visual Studio 2008. Ena izmed novosti, ki se blazno reklamira in jo ljudje povsod omenjajo je /MP stikalo prevajalnika.

Bom kar tole citiral:

“/MP works by exploiting the fact that translation units (a source file coupled with its includes) can be compiled independently of each other (up to link time where all object files need to be present). Since we can compile each translation unit independently, we can parallelize the compilation by spawning multiple processes to handle a batch of source files.”

Pri Microsoftu prav prijetno presenečajo s takšnimi brilijantnimi idejami. Lahko bi jim rekel, “No shit, Sherlocks” ali pa kar, “Excellent work Einsteins!”

Še en malo novejši zapis. Ne ga srat, do 30% izboljšave pri prevajanju na računalniku, ki ima dve jedri!

Na hitro sem zgooglal tale zapis iz leta 1994… Možakar se sprašuje, understanding GNU make parallel executions”…

Nevem, nevem…

Sun, 30.09.2007

Windows uporabniki – 12 let zaostanka za Linuxom

Filed under: Sovražim okna — BigWhale @ 11:51:58

Takole, po enem sendviču, dozi Pepsija in 20 dag Manner Haselnuss-Mignon napolitank prebiram tole novico na Slo-Tech forumu. Preletel sem polovico komentarjev in prišel do spoznanja, da so Windows poznavalci in uporabniki na forumu ugotovili, da je RAM v računalniku zato, da se ga porabi in uporablja.

Nekje okrog leta 1995 (pa še precej po tem) sem prepričeval ljudi, da operacijski sistem, ki se razleze na 80% prostega pomnilnika ni nič slabega, če je pomnilnik porabljen za koristne stvari, recimo disk cache. Ob zahtevi za rezervacijo pomnilnika, pa se ta cache sprosti in pomnilnik se alocira za program, ki ga želi.

Koncept star kot svet. Windows uporabniki pa šele sedaj, v času Windows Vista prepričujejo vse ostale, da je to dobra stvar.

Le kako naj jim verjamem, če oni meni niso verjeli dvanajst let nazaj?

Za zjokat!

Next Page »

Powered by WordPress