Prigode Kita in ostalih sesalcev

Mon, 23.03.2009

Slovenska vlada kupuje novo vladno letalo, ali pač?

Filed under: Odprta koda — BigWhale @ 10:11:21

Leta 2002, še pred časom mojega skromnega bloga so se pri nas v državni upravi odločili, da bodo podpisali pogodbo z Microsoftom, težko okroglih trideset milijonov evrov. Tri leta kasneje so podobno pogodbo znova podpisali. Ampak, saj o tem sem že pisal.

Naše vladno letalo, Falcon, nas je stalo okroglih trideset milijonov dolarjev (ne evrov!), če pustimo obresti za posojila za drugič. Z drugimi besedami, povedano po domače, za programsko opremo smo dali dvakrat toliko denarja kot za vladno letalo.

Ja hudirja Kit, tole si se pa nekaj zmotil.

Pa sem se res? Leta 2002 je vlada ugotovila, da bo ceneje podpisati pogodbo z Microsoftom, kot preiti na prosto programsko opremo. Leta 2005 je vlada ugotovila isto stvar! Spet se ponavljam, tokrat v enem postu kar dvakrat. Na žalost se ponavlja tudi naša vlada. Pardon ponavljajo se dejanja, vlada se je vmes že zamenjala, celo dvakrat, če se ne motim.

Letos se bo tale trideset milijonska pogodba spet iztekla. Kakšne nove študije nisem našel, kjer bi spet pretehtavali kaj se izplača in kaj ne. Verjetno se je vlada spametovala in ugotovila, da se nove študije ne splača delati, saj bo rezultat že vnaprej znan, in tako so nam prihranili denar za študijo.

Ampak letalo bodo pa vseeno kupili …

Tue, 13.01.2009

Zavoljo recesije prehod na prosto programsko opremo?

Filed under: Odprta koda,Sovražim okna,Tehnikalije — BigWhale @ 18:19:28

Nekaterim poslancem se je vendarle začelo svitat. Trije poslanci SDja so predlagali postopen prehod državne uprave na odprto kodno programsko opremo.

Državni zbor naj bi za licence za programsko opremo porabil kar pol milijona evrov. Na žalost ni nihče povedal ali je to letni, polletni ali pa triletni strošek. A vseeno, razmišljanje v tej smeri je povsem razumljivo, če je potrebno prihraniti, potem dajmo prihraniti tudi pri programski opremi. Če se da.

Pa se res da?

Naša vlada je že opravljala študije o tem ali se pri nakupu odprto kodnih programskih rešitev dejansko prihrani ali ne.

Naj na kratko povzamem. Vlada je v prvi študiji ugotovila, da bi jih prehod na Open Office.org stal eno milijardo tolarjev več kot bi jih stal nakup MS Office. Študija, ki je po mojem mnenju rahlo zgrešena, ker marsikaj v njej ni utemeljeno je bila narejena leta 2002. Takrat se je naša vlada odločila za nakup Microsoftove programske opreme. Tudi prav. Čez tri leta, ko je bilo progamsko opremo spet potrebno zamenjati, so študijo iz leta 2002 revidirali. Ugotovili so, da bi tokrat za nakup programske opreme pri Microsoftu odšteli petsto milijonov SIT manj kot bi jih porabili pri prehodu na odprto kodo.

Človek se vpraša, zakaj niso pred tremi leti naredili študije za šest let vnaprej? Takrat bi se izkazalo, da potrebujejo za Microsoft skoraj še enkrat več denarja kot za odprto kodno rešitev. Šest in pol milijard tolarjev po prvi študiji in sedem milijard tolarjev po drugi študiji. Za prehod na odprto bi potrebovali sedem in pol milijard tolarjev. Po prvi študiji, druge študije sploh ne bi bilo potrebno delati. Prihranili bi denar za nakup licenc in za izdelavo študije, mar ne?

Danes je leto 20089, vlada še vedno ostaja zvesta Microsoftu, vsaj videti je tako. Nekateri poslanci pa so, morda samoiniciativno morda preko vzpodbude kolega s podjetjem, ki se ukvarja z odprto kodo, predlagali postopen prehod na cenejšo programsko opremo.

Lepo!

A? Kaj? Kolega, ki bo potem služil na račun vlade in jim cuzal denar? A zdaj jim pa Microsoft daje programsko opremo kar tako? Vbogajme?

Mar je pomembno kdo služi?

Fri, 11.07.2008

Digitalna fotografija in Linux

Filed under: Odprta koda,Tehnikalije — BigWhale @ 10:15:43

Kaj uporabiti za obdelavo, shranjevanje, sortiranje in katalogiziranje digitalnih fotografij, ce ste, tako kot jaz, zapriseženi Linux uporabnik in vam tudi na kraj pameti, da bi porabili nekaj drobiža manj kot 900 EUR za Adobe Photoshop CS3, kaj šele, da bi uporabili tisti drugi operacijski sistem.

Moj je Nikon. To že veste, mar ne? Nikon iz sebe spravi RAW format slike opremljen z EXIF meta podatki. Datoteke imajo končnico .NEF. Pyexiv2 modul za python iz .NEF datoteke brez težave izbrska EXIF podatke. Rahla težava je, ker ni podpore za spreminjanje EXIF podatkov v RAW datotekah. CamFetch bo moral delati v okrnjenem načinu, brez dodajanja meta podatkov.  Nič hujšega, tako ali tako nisem dodajal nič pametnega.

Katalog slik? Po precej tuhtanja sem se ločil od googleve picasse, ker je nerodna, ne podpira tagganja v takšni meri, kot bi si želel. Vrnil sem se h digiKam. Digikam je v bistvu vse kar si želim, skupaj z podporo Nikonov Raw format. Fino.

Kaj pa tisti nadležni vroči pixel? Izkaže se, da pythonov Image modul odpre .NEF datoteko ampak iz nje uspe izluščit thumbnail originalne slike. Skratka neuporabno. Prednost tukaj je, da se v RAW formatu tistega pixla praktično ne vidi, je resnično ena majhna pikica. Z njo se bom ukvarjal kasneje.

Naknadna obdelava slik? Slike le redko kaj posebaj obdelujem, vsaj zaenkrat se nisem kaj preveč ukvarjal s tem. Vse kar zaenkrat potrebujem mi nudi Bibble Pro. Za kaj več, bi lahko uporabil Gimp, ki sicer trpi za podporo raw formatu. Bibble Pro je komercialni izdelek, ki stane 130 ameriških dolarjev, deluje na Linuxu, Windows pa tudi uporabniki tistih sadjarskih računalnikov, ga bodo lahko uporabili. V pripravi je verzija 5.0 izdelka, uporabniki verzije 4.10 bodo deležni brezplačne nadgradnje. Bibble Pro precej dobro opravi večino nalog posvetljevanja temnih delov fotografij, odstranjevanja raznih vročih pixlov in še marsičesa drugega.

Bibble Pro deluje na dovolj platformah, DigiKam se počasi premika k uporabi Qt4 knjižnic in KDE41, tranzicija bo prinesla tudi Windows platformo. S python skriptami ne bo težav, tudi python deluje na večih platformah.

V bližnji prihodnosti bom uporabljal določena orodja, ki mi bodo nudila vse kar potrebujem za obdelavo, katalogizacijo in pregled mojih fotografij.

Za konec pa še dve povezavi na to temo:

Ubuntu productivity, blog zapis Lóránda Somogyia.

  1. beta, razvojna različica je že na voljo()

Wed, 09.07.2008

CamFetch!

Filed under: Odprta koda,Tehnikalije — BigWhale @ 00:38:31

Pozdravljeni ljubitelji kač!
Torej, ste uspeli popraviti pixle? Juhu! Vas pestijo drugačne težave? Na primer, kako 530 različnih slik, posnetih ob različnih časih in na različnih krajih spraviti v nek poljuben direktorij in jih datumsko urediti? Vse slike posnete včeraj v enem direktoriju, vse slike posnete tri dni nazaj v drugem? Si želite tega? Nič lažjega! Uporabite camfetch!

Hkrati bo program vaše slike opremil tudi z imenom avtorja in imetnika avtorskih pravic. Z mojim imenom. 😉

Še več! Celo timestamp datoteke na datotečnem sistemu se bo ohranil tako kot je treba. Prav tako bodo vse datoteke preimenovane, saj bodo njihova imena zapisana z malimi črkami. Vse to v pičlih 99ih vrsticah ali pa trikrat po 33 vrstic. To je malenkost več kot ena vrstica na mesec!

PS: Tudi tukaj ne odgovarjam za kakršnekoli poškodbe slik, ki bi se morebiti utegnile zgoditi.
DISCLAIMER: Men vse dela! Od mene za vas, z ljubeznijo…
(more…)

PixFix!

Filed under: Odprta koda,Tehnikalije — BigWhale @ 00:25:57

Ste kupili nov fotoaparat? Vam deluje? Ne? Ima en vroč pixel? Kje pa je ta pixel? 2058×1469? Točno tam? In se razleze na štiri sosednje piksle? Brez panike! Uporabite PixFix! Popravil vam bo pixel na 2058×1469, ter njegove štiri sosede!

Veselite se!

PS: Za prepisane in narobe popravljene slike ne odgovarjam. Jokajte drugje! 😉

(more…)

Tue, 01.07.2008

Linux wtfpwned Windows

Filed under: Odprta koda,Osebno,Tehnikalije — BigWhale @ 15:38:52

15:12:24 <@BigWhale> Lalalalalalalalalalalalala
15:12:43 <&OmegaBlue> enivej
15:12:44 <&OmegaBlue> letim
15:13:41 <@BigWhale> da ne bos letel prebliz soncu@!!!!!!
15:13:46 <@BigWhale> k ti bo sonce vosek stopil!
15:13:49 <@BigWhale> OMY!!!!
15:13:51 <@BigWhale> PAZI NASE!!!
15:14:04 < hruskec> 🙂
15:14:11 < hruskec> BigWhale, ti mas prevc cajta.
15:16:30 < Mavrik> BigWhale, nimate odrasli ljudje službe ali nekaj? 😀
15:16:57 <@idioterna> linuxasi mamo tok dobre place da delamo prblizn 2 uri na dan
15:17:02 <@idioterna> ostalo pa jebemo v glavo windows userje 🙂
15:17:19 <@idioterna> namest da bi broken free software popravlal 😛

Sun, 20.01.2008

KDE 4.0

Filed under: Odprta koda,Tehnikalije — BigWhale @ 17:12:46

Namešča se KDE 4.0. Pravzaprav se šele prenaša. Bom poročal kakšni so prvi vtisi in kaj so naredili v štirici.

🙂

Tue, 18.09.2007

Odprta koda resno načenja možnost preživetja zaprtokodnikov… Eh!?

Filed under: Odprta koda — BigWhale @ 08:44:56


“Tole me spominja na fenomen open sourcea. Tudi tam gre za skupino “kritičnih” religioznežev, ki živijo v vzporednem svetu, kjer je vse, kar je komercialnega, nevredno in torej ne obstaja.

Svet je poln idealistov, ki mislijo, da se borijo za boljši svet, v resnici pa trpinčijo sebe in skupnost, v kateri prevladujejo, in delajo sebi in drugim škodo.”

Denis Bider, kot Libertarčev komentar tedna

“Žaljiv odnos do vas imam(o) samo zato, ker želite open source ideologijo vsiliti kot univerzalni način delovanja na področju intelektualne lastnine.

To pa zelo smrdi po utopičnem komunizmu.

Delajte po svoje, kakor hočete in pustite pri miru vse, ki morajo s svojim intelektualnim delom preživeti in preskrbeti družine.”

— liberalec, komentar k zgornjem prispevku

Dve stvari bi želel izpostaviti.

Ljudje precej govorijo o open source ideologiji, vendar o njej vedo premalo. Precej, precej premalo. Po branju napisanega bi si upal trditi, da v bistvu vse kar vedo o open source sploh ne drži. Verjamejo v nekatere stvari, ki pa niso točne, še več, so enostavno izmišljene.

Druga stvar, ki je pa precej bolj hecna, je pa ta, da poznam nekaj libertarcev, ki so svoj čas veselo uporabljali odprto kodne rešitve in jih prodajali naprej. Morda to še vedno počnejo, ne vem.

Open source nikomur ne jemlje kruha, naj mi nekdo dokaže, da ga.

Tue, 14.08.2007

SCO schmo!

Filed under: Odprta koda — BigWhale @ 23:24:49

HA HA!

Fri, 10.08.2007

Človeški Ubuntu

Filed under: Odprta koda — BigWhale @ 08:35:18

Nekaj časa nazaj sem drzno nameščal Gentoo in o tem spisal članek za revijo Monitor. Letos, tri leta kasneje sem nameščal Ubuntu in spet spisal članek. Povezava je sedaj tudi na desni med objavami. Za prebiranje se bo potrebno registrirati na Monitorjevi strani.

Next Page »

Powered by WordPress