Prigode Kita in ostalih sesalcev

Thu, 15.03.2012

Ste prebrali Družinski Zakonik – DZ? Jaz sem ga.

Filed under: Starševstvo — BigWhale @ 10:01:25

Nasprotniki družinskega zakonika imajo ogromno argumentov proti zakoniku. Večina argumentov pa izhaja iz napačne interpretacije zakonov, površnemu branju in nerazumevanju zapisanega besedila. Na žalost se te napačne interpretacije še dodatno izkrivlja in prireja, predvsem z namenom vzbujanja občutka krivde in strahu pred izgubo otroka.

“Vegetariancem in tistim, ki ne bodo hoteli cepiti otrok, bodo otroka odvzeli!”
“Ce se bo nekomu zdelo, da stars grdo ravna z otrokom, ga bodo s policijo prisli iskati!”

Podobnih izjav je polno in marsikdo je ravno zaradi take napačne propagande proti zakonu.

Bom šel kar po vrsti:

159. člen pravi, da je pri izbiri ukrepov potrebno upoštevati dve načeli. Izrekanje ukrepa pri katerem bodo starši imeli najmanj omejitev pri izvajanju starševske skrbi in predvsem, izrekanje ukrepa pri katerem otrok ne bo odvzet staršem, če bo ukrep zadoščal zadovoljivo zavarovanje koristi otroka.

160. člen pravi, da je otrok ogrožen, če je že utrpel škodo ali pa če je zelo verjetno, da bo utrpel škodo.

Ta člen se večkrat uporablja pri argumentiranju odvzema otroka v primeru za vračanja cepiva. Tako kot velika večina nasprotnikov zakona, tudi jaz nisem odvetnik in je tudi moja interpretacija precej laična, bom vseeno poizkusil s primerom. Če oni, lahko tudi jaz, a ne?

V primeru, da starš ne da cepiti otroka, otrok ni bistveno ogrožen in ni neke resne skrbi, da je trenutno zaradi tega ogrožen. Policija ne bo nikomur trkala na vrata in tudi filmskih scen z odzvemanjem otrok ne bo. A slika se povsem spremeni, v primeru pojava večjega števila okužb z neko boleznijo proti kateri se cepivo zavrača. Recimo mumps, če se v Sloveniji pojavi bistveno povečano stevilo okužb z mumpsom, potem je zavračanje cepljenja proti mumpsu precej bolj nevarno in zaradi tega obstaja velika nevarnost, da otrok utrpi hujšo škodo.

Ukrepi za varstvo koristi otroka so: nujni ukrep, začasne odredbe in ukrepi trajnejšega značaja. Pa poglejmo kaj je potrebno za nujni ukrep, pod katerega spada tudi odvzem otroka v spremstvu policije.

Postopek o odločitvi o nujnem ukrepu (torej, presoja a je nujni ukrep potreben ali ne) se lahko začne, če je za nujni ukrep podal predlog otrok, ki je dopolnil 15 let ali eden od staršev, ki mu predhodno ni bila odvzeta starševska skrb.

Ne sosed, ne zdravnik in ne nek naključni mimoidoči, ki si je privoščil šalo na tuj račun. Po vrhu vsega, nujen ukrep lahko traja največ šest dni. Center za socialno delo pa mora v roku 48 ur podati predlog za za izdajo začasne odredbe o odvzemu otroka.

Omenja se tudi 176. člen, ki odreja odločitve o zdravniškem pregledu ali zdravljenju otroka. Sodišče lahko tak pregled ali zdravljenje odloči v primeru, ko je ogroženo otrokovo življenje ali pa je huje ogroženo njegovo zdravlje.

Tukaj je primer s cepljenjem identičen, kot pri zgoraj omenjenem 160. členu. ampak bom podal drug primer. Starši otroka so vegani in otroka prehranjujejo po svojih prepričanjih. Tako veganstvo kot vegetarianstvo lahko brez težav zadosti vsem prehranjevalnim potrebam organizma. Na žalost niso vsi vegetarianci in vegani enako dobro izobrazeni o prehranjevanju in takšnemu človeku se lahko zgodi, da zaradi napačnega prehranjevanja ogrozi zdravje otroka. To se je že dogajalo pri nas in zaradi malomarnosti staršev, ne samo staršev, da se razumemo, je umrl otrok.

Predstavljajte si primer otroka, ki ga v bolnišnico sprejmejo zaradi podhranjenosti, slabokrvnosti in težav s prebavo. Starša od otroka pa ves svet prepričujeta, da je z otrokom vse v redu in da ni nič narobe, če se otrok prehranjuje samo s presno prehrano. V takšnem primeru obstaja utemeljen sum, da se otrokovo stanje ne bo izboljšalo, ko bo prišel domov.

Potem so pa tukaj tudi ljudje, ki zavračajo medicinske posege in zdravljenje zaradi verskih prepričanj. Če otrok “razume” zakaj bo zaradi bolezni in zavračanja zdravljenja umrl in se veseli tega, da ga bo na “oni strani” nekdo pričakal, potem je nekaj HUDO narobe z vzgojo tega otroka in z vzgojo, ter preričanji staršev.

Odvzem starševske skrbi pa ureja 180. člen. Spet, te stvari se ne bodo dogajale s filmsko hitrostjo in brez konkretnih razlogov za odvzem te skrbi. Vegetarianstvo je v tem primeru banalnost s katero se ne bo nihče ukvarjal. Prosim, razumite to.

Ljudje iščejo zarote tam kjer jih ni. Le kaj bi imel nekdo od tega, da bi vsiljeval način prehranjevanja? A je lobij slovenskih klavnic in slovenske mesne industrije za vsem skupaj? Farmacevtski lobij pa pri cepljenju? Nadzor in kontrola nad državljani? Nadzor česa, tega kar pojemo?

Bodite razumni, lepo vas prosim.

Sun, 27.11.2011

Online igre za otroke in biserne ogrlice

Filed under: Starševstvo — BigWhale @ 10:51:38

Začelo se je pred nekaj meseci nekako takole:

“Ati, jaz sem včeraj igral eno igrico, kjer moraš eno punco po riti tepst. Je bla ful smešna.”

Danes pa je sledilo nadaljevanje:

“Ati, včeraj sem igrala eno igrico, kjer mora en fant luliko polizat. FFUUUUJ!!!!!”

Dear lord, good heavens, ZAKAJ NIMAM KLETI??? In kako hudiča naj sedaj zaščitim otroke pred takšnimi nemarnimi, grdimi in nespodobnimi packarijami?

Spominjam se, kako me je v prvem razredu soseda, ki je bila mogoče kako leto ali dve starejša od mene, vabila k njej domov in skupaj sva gledala tiste packaste revije, ki so jih doma skrivali pred otroci. Eden izmed spominov, ki mi je ostal, je komentar sosede na eno izmed slike:

“Glej kak se ji je pohcal po zizikah.”

Takrat seveda še nisem vedel, da je šlo za tipičen primer biserne ogrlice in da vse skupaj ni bilo lulanje. Je treba otroke ščititi, aktivno ščititi, pred takšnimi vsebinami? Ali pa je morda dovolj, da se z otroci pogovoriš in jim razložiš stvari ter potem upaš, da po teh vsebinah ne bodo več posegali? Emi je bilo kar jasno, da je bila igra, ki jo je igrala neprimerna in je rekla, da ne bo več gledala teh stvari.

Kako globoko naj gre zaupanje do otrok? Otroku lahko potem damo vtis, da verjamemo, da teh stvari ne bo več počel in ga potem vseeno nadzorujemo. Je to potem zloraba otrokovega zaupanja? Ali smo kot starši dolžni otroke ščititi pred temi nevarnostmi, ki na njih prežijo na vsakem vogalu?

Mon, 14.02.2011

Delo od doma

Filed under: Starševstvo — BigWhale @ 10:43:21

Delo od doma in otroci doma? Saj se da, ko se navadiš na to, da ti en otrok poje medtem ko igra Farm Frenyz na sosednjem računalniku. Kaj poje? Tole je približen transkript:

”Račke račke pridne ste, pridne pridne ste, dajte izvalit jajčka, da jih bomo mel za večerjo in jih bomo pobrali in jih spekli in nardili torto, kaj bomo rabli, še moko bomo rabli in še mal več jajčk za palačinke in tudi torto in jih bomo odpeljali otrokom, bodo kaj pojedli in ker nimajo nič za jest”

“Račke lepe male račke, lepo jejte travico in pijte vodo, lepo boste poskrbele same zase, tukaj izvoli vodo, tukaj šola je za vse, hojladrija, hojladrija, vprašaj me, jaz ti povem kje je pot do tja.”

“Štiri in ena je pet, je pet, je pet, štiri plus dva je šest. štiri štiri štiri in pet je devet. kaj kaj kaj kaj kaj kaj kaj, jej gaj gaj ga guj gaj gaj, račke so pomrle, ga ga ga, ker niso imele vodice in so bile žejne, račke uboge, uboge račke, kaj bomo zdaj?”

“Račke račke račke, joj zdaj je medo prišel in sem ga zaprla v kletko, lala la la lalaalaaaalaaaaa lala laaaa!”

… dnevni rekord, 22 sekund tišine!!!

“daj daj daj didaj daj oj oj daj dudadidaj daj daj daj …”

… ok, ne da se mi več pisat …

Tue, 28.09.2010

Otroci morajo starše spoznati po očeh …

Filed under: Smeh,Starševstvo — BigWhale @ 20:19:29

… kajti le oči so tisto kar otrok vidi skozi lino, ko mu starš potisne pladenj s hrano v njegovo kletno sobo …

Wed, 07.04.2010

Preračunljivost, premetenost in prebrisanost

Filed under: Starševstvo — BigWhale @ 21:29:08

Kdaj postanejo otroci preračunljivi in tako brihtni, da že vnaprej vedo kaj je potrebno povedati staršem, da si, po domače rečeno, zavarujejo rit. V nekaterih primerih celo dobesedno! 😉

Pri štirih letih zagotovo, saj ti kmalu po tem, ko jih naženeš umivat zobe pred spanjem mala smrkljica reče:

“Mamica, jaz sem si zobke že umila, samo se je ščetka že posušila!”

Tue, 23.02.2010

Za Majino sobo

Filed under: Osebno,Starševstvo — BigWhale @ 01:06:03

Se spominjate Vzgojiteljice Maje? O njej sem enkrat že pisal, skoraj tri leta je od tega.

Prejšnji zapis sem, med razmišljanjem kaj naj napišem, kar dvakrat prebral, pa še vedno ne vem kaj naj napišem. V življenju se človeku marsikaj pripeti in zgodi. Maji se je za nekaj časa ustavilo srce, kar je pustilo posledice. Danes je Maja slepa in v invalidskem vozičku, iz dneva v dan pa potrebuje precej pomoči od ljudi okrog sebe. Njen vsakdan bi bil precej lažji, če bi imela sobo, ki bi bila narejena posebej zanjo.

V vrtcu Otona Župančiča, kjer je Maja delala, so se odločili pomagati pri gradnji Majine sobe. Pri Rdečem Križu je tako stekla dobrodelna akcija zbiranja denarja za Majino sobo.

Pomagajte, če lahko:

OZ Rdečega križa
Partizanska ul. 21
2310 Slovenska Bistrica
TRR: 0443-0000-0433-025
Sklic: 400
Namen: humanitarna pomoč za Majo Kostovo

Nekaj več o celotni akciji si lahko preberete v skupini, ki je nastala na Facebooku in po lokalnem pohorskem časopisju.

Veliki Kit bo za pomoč zaprosil Velikega Brata in dasiravno se tega ne počne na tem blogu, bo budno Bratovo oko pazilo na vse skupaj. Torej, brez sranja med komentarji.

Sun, 14.02.2010

Dve različni nogavici

Filed under: Starševstvo — BigWhale @ 09:21:53

Se vam je to pogosto zgodilo? Meni kar precejkrat. Včeraj sem pa opazil, da ima tudi Jakob obuti dve različni nogavici. Ena je bila povsem normalna, druga pa takšna malo bolj debela z gumijastim, nedrsečim podplatom.

BigW: “Jakob, glej dva različna štumfa maš obuta, daj pejt še tadrucga iskat.”
Jakob: “Ati no! Če vem, da mam tko. Lej, s tem se drsam (dvigne v zrak nogo z navadno nogavico) s tem pa pol bremzam (dvigne v zrak še drugo nogo).”
BigW: “Aja.”

Fotr, kaj pa ti veš. Potem je še spal z dvema različnima nogavicama. Verjetno zato, če bi moral v spanju kaj bremzati …

Thu, 04.02.2010

Uspešno starševstvo

Filed under: Starševstvo — BigWhale @ 20:08:11

Otroke je potrebno usmerjati že od samega začetka, resnično. Ne v tem smislu, da jim točno dopoveduješ kaj in kako naj to počnejo in jim prodajaš svoje ideje o vsem po vrsti in jim vcepljaš lastno preprišanje. Bolj v smislu, da jim daš pravilne smernice in jih pripraviš, kolikor toliko spodobno, na kruto življenje v tem krutem svetu.

Meni je Jakob že povedal (pri svojih petih letih, lepo prosim), da bi rad delal računalniške igre, ko bo velik in tri četrt starševanja je uspešno opravljeno, mar ne? 😉

Danes pa je Jakob prekosil tudi moja pričakovanja. Najprej ga je zanimalo od kje pridejo dojenčki, pa sem mu razložil. Potem, ga je zanimalo od kje pridejo kužki in sem mu tudi to razložil. Na koncu ga je zanimalo kako se kužki rodijo in po razlagi, da se kužki rodijo tako kot se rodijo dojenčki in da jih rodi pasja samica.

In ko sem si že počasi pripisoval zasluge za to, da sem pet letnika naučil osnove reprodukcije in spolnosti me je slednji rahlo presenetil z njegovim odgovorom.

“Ja, ati. To vem. Ampak od kje je pa prišel prvi kužek???”

Vesel sem, da bom lahko otroka pobliže spoznal z njegovo sveto nudljavostjo!

PS: Ima kdo kak predlog za kakšno pametno slikanico o evoluciji?

Sat, 17.10.2009

Ati, kaj pa tu gor piše?

Filed under: Smeh,Starševstvo — BigWhale @ 12:43:03

Jakob je privlekel en star CD od nekje.

“Ati kaj tu gor piše?”

Niti pogledal nisem, sem rekel, da je naslov enega filma. Tamaledva se namreč igrata z enim kupom starih CDjev.

“Katerega filma pa?”

Počasi obrnem glavo in pogledam CD: “Ultimate Guide To Anal Sex 2/2”1.

“Uhm. En film je gor Jakob.”

“Ja kateri??? Kako je pa naslov, kaj piše gor”

“En angleški film je gor, težko ti prevedem.”

Oh ja …

  1. Ja, didaktično poučna pornografija()

Wed, 05.08.2009

Revolucija parnega stroja – “Fotr, a ne moreš tega zguglat?”

Filed under: Osebno,Starševstvo — BigWhale @ 11:59:29

Zadnjič sem s tamalima dvema igral Monkey Island 2: Le Chuck’s Revenge. Pa sem pozabil kako se znebiš vratarja v ‘hotelu’, da lahko prideš v Largotovo sobo, kjer mu potem ukradeš lasuljo in nastaviš vedro blata nad vrata. Vem, priznam, sramovati bi se moral tega.

Torej, po otoku sem brezglavo hodil sem ter tja in že skoraj obupal nad celotno zadevo in šel iskat nek Walkthrough, ko se je oglasil Jakob:

“Ati, a ne moreš na računalniku poiskat kako se to naredi???”

Ja, moj pet letni sin mi je rekel nej grem googlat. Na srečo mi ni bilo treba googlati, sem se rešitve spomnil, me je pa cela stvar kar fascinirala, čeprav bi se moral teh reči že navaditi.

Otroci zaradi svoje radovednosti in sposobnosti učenja sledijo tehnologiji brez kakršnih koli težav in jim dojemanje novih stvari ne predstavlja težav. Naši stari starši so imeli težave pri uporabi tistega zemeljskega telefona, naši starši imajo težave z računalniki. Vsekakor ne vsi, saj nekateri stari starši prav uspešno uporabljajo internet in še marsikatero drugo moderno čudo. Nekje povprečje pa je, da starejši kot si, težje dojemaš in spremljaš tehnološki napredek civilizacije.

Sprašujem se s čim bomo mi imeli težave, če sploh s čim? Od parnega stroja, elektrike in mikro procesorja naprej ni bilo nekih velikih revolucionarnih odkritij, ki bi svet postavili na glavo. Obe zgoraj omenjeni pripravi in pojav so precej spremenili naš način življenja. Nas čaka kakšna taka prilagoditev? Procesorska moč se povečuje, naprave postajajo vse manjše in hitrejše ampak vse se dogaja z evolucijsko hitrostjo, nikjer na vidiku ni nobenega večjega skoka in pri vsem skupaj nas omejuje še trapasta fizika. Potovali ne bomo hitreje od svetlobe, mogoče se nam pa obeta kak transporter ali pa vsaj replikator.

Dajmo stiskati pesti, jaz ne bi bil rad dedek, ki ga vnuki ne bodo ničesar pametnega naučili. 🙂

Next Page »

Powered by WordPress